Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről
Bicskei gyermekotthon: Balog Zoltán egyetértett a 2012-es ombudsmani jelentéssel

2012-ben az akkori alapjogi biztos, Szabó Máté jelezte az emberi erőforrások miniszterének, milyen visszaélések történtek a bicskei gyermekotthonban, segítséget is kért Balog Zoltántól. Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant, Kozma Ákost kérdezte arról, a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit az egykori minisztérium azért, hogy megszüntesse azokat.

  • Amennyiben igen, milyen intézkedések voltak ezek?
  • Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kapott-e akkor bármilyen visszajelzést Balog Zoltán minisztériumától?

Kozma Ákos válaszában jelezte, hogy a 2012-es ombudsmani vizsgálat reagált a szaktárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival,

mely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia.

Az ajánlásnak úgy tett eleget, hogy

  • felhívta a szociális és gyámhivatalok útján a gyermekvédelmi szakemberek figyelmét a jelzési és együttműködési kötelezettség jelentőségére,
  • a gyám és a gyámolt gyermekek közötti érdekellentét feloldását a gyermekvédelmi gyám jogintézményének bevezetésében látta, bevezette a gyermekvédelmi gyámságot 2014-től.

2012-ben Szabó Máté egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

Egyebek között jelezte, hogy

az eljárásban gyanúsítottként részvevő igazgatóval hosszú évek óta munkakapcsolatban álló, vele alá-fölérendelt viszonyban lévő igazgatóhelyettes gyakorolta az érintett gyermekek tekintetében a törvényes képviselő jogokat, a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy közötti érdekellentét nem volt kizárható.

Az ombudsman szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, V. Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt. Megállapította,

hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletének az intézményvezetővel munkajogi függőségi viszonyban álló személy általi ellátása a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Jelezte, ez intézményes bántalmazásnak tekinthető, ahogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek mulasztása is

kimeríti a rendszerabúzus fogalmát.

Kapcsolódó
A bicskei gyermekotthon volt lakója: „Azért lettem pofán vágva, hogy megtanuljam, nem tudok védekezni”

A bicskei gyermekotthonban nemcsak a fiúk, hanem a lányok megalázása, verése, adott esetben szexuális zaklatása is mindennapos volt – állítja egy fiatal nő, aki tíz évig volt lakott a pedofíliáért elítélt V. János által vezetett intézményben. Az egykori növendék nemcsak azt mesélte el lapunknak, milyen traumák érték gyermekként, hanem azt is, hogyan próbálja feldolgozni a történteket.

The post Bicskei gyermekotthon: Balog Zoltán egyetértett a 2012-es ombudsmani jelentéssel first appeared on 24.hu.

Leave a Reply