Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Két új közérdekű vagyonkezelő alapítvány jön létre, az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az erről szóló előterjesztés bizottsági jelentésének vitáját, majd szavazott is arról – írja az MTI.

  • A vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak juttatandó vagyonról szóló előterjesztés létrehozza a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványt. Míg eddig a Millenáris Parkot a Millenáris Nonprofit Kft. egy állami gazdasági társaságként működtette, a jövőben közérdekű vagyonkezelő alapítványi keretek között látja el feladatait. Az alapítványhoz több mint 9 milliárd forintnyi törzsbetét kerül.
  • Ugyancsak létrejön a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány, amelynek feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezése, oktatás, a műemléki örökség védelme és az ezt végzők támogatása. A Polgári Művelődésért Alapítvány a feladatai ellátásához megkapná a fővárosi II. kerületi Klebelsberg-kastélyt – amely az előterjesztésben helyrajzi számon szerepel, az alapján kereshető ki -, az abban lévő ingóságokkal együtt.
  • Az 1991 óta működő Batthyány Lajos Alapítvány is közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakul. Az alapítvány egy tőkejuttatásban is részesül, hogy rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal: megkap egy budapesti, I kerületi, a helyrajzi száma alapján Csónak utcai épületet.
  • A Mathias Corvinus Collegium is ingatlanokat kap az államtól: két pécsi, több révfülöpi, valamint egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi létesítményt.

Kiemelt kép: A felújított Klebelsberg-kastély vendégháza a főváros II. kerületében, a Templom utcában 2017. június 21-én. Klebelsberg Kuno oktatási miniszter egykori pesthidegkúti otthona a magyar kormány 1,15 milliárd forintos támogatásával újult meg. Az épületegyüttes a politikus életművét bemutató emlékhelyként, valamint vendégházként nyitja meg kapuit. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Leave a Reply