Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Magyar forrásból kaptak Szerbiában 152-en – többségében – 6 milliós támogatást házvásárlására

0

A napokban hirdetett eredményt a Szerbiában működő Prosperitati Alapítvány a januárban meghirdetett házvásárlási pályázatában.

A szervezet az Orbán-kormánytól kapott pénzügyi támogatásból félmilliárd forintos keretet osztott szét azoknak a szerbiai magyaroknak, akik a Vajdaságban, Újvidék, Szabadka, Nagybecskerek, Nagykikinda, vagy Pancsova környékén vennének maguknak saját falusi házat.

A nyertes pályázók névsorát az alapítvány oldalán tették közzé. Házvásárlásra 152 pályázó kapott támogatást, többségüknek a maximálisan megítélhető 6 millió 12 ezer forintos összeget juttatták, 79 pályázónak azonban nem jutott a keretből. Ők abban reménykedhetnek, hogy az alapítvány további utalásokat kap majd Magyarországról, és akkor újabb pályázatot írnak ki a hasonló céllal.

Az alapítvány korábban azt írta, hogy a pályázat célja, támogatni a szülőföldön maradást és boldogulást, hozzájárulni a vajdasági falvak demográfiai mutatóinak és a falvakban jegyzett átlagéletkor csökkenéséhez, továbbá elősegíteni a vajdasági falvak fejlődését.

A Szabad Európa tavaly azt írta, hogy magyar állami támogatással több mint 180 milliárd forint érkezhetett a Vajdaságba csak a Prosperitati Alapítvány révén. A pénzből 700 új cég nyílt, 1500 munkahelyet teremtettek, a gazdák pedig 5400 hektárral gyarapították birtokukat. Több mint 5000 traktorra és mezőgazdasági gépre ragasztották a Prosperitati matricáját annak igazolására, hogy a magyar kormány adományából származnak.

A lap ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az Orbán-kormány szinte számolatlanul utalja a pénzt Szerbiába, 38 százalékkal csökkent az ott élő, magukat magyarnak vallók száma.

The post Magyar forrásból kaptak Szerbiában 152-en – többségében – 6 milliós támogatást házvásárlására first appeared on 24.hu.

Leave a Reply