Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt

0

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika éveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében.

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is “gyilkolja a palesztinokat” Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait.

Dél-Afrika az izraeli katonai műveletek azonnali leállítását kéri Rafahban és a Gázai övezet minden részén, annak érdekében, hogy megvédje és megakadályozza az övezet maradványainak és népének teljes megsemmisítését – jelentette ki. Az emberi szenvedéssel járó helyzet súlyossága megköveteli, hogy a bíróság utasítsa Izraelt katonai műveleteinek beszüntetésére. Semmi más nem lesz elegendő – húzta alá.

Ez lehet a bíróság utolsó esélye arra, hogy cselekedjen a gázai palesztinok túlélésének biztosítása érdekében. Ez a bíróság lehet a palesztinok túlélésének utolsó esélye

– tette hozzá beszédében az ír ügyvéd.

Tembeka Ngcukaitobi dél-afrikai ügyvéd országának érveit sorolva hangsúlyozta: Izrael nemcsak figyelmen kívül hagyja a népirtásról szóló egyezmény részes államaként rá háruló kötelezettségeket, hanem semmibe veszi a bíróságot, annak végzését és a jogállamiságot.

A Dél-Afrika kérelmében leírt népirtó cselekmények kezdettől fogva előreláthatóak voltak – hangoztatta. Izrael szándéka mindig is az volt, hogy elpusztítsa a palesztin életet, eltörölje a palesztinokat a Föld színéről. A rafahi művelet a palesztin élet teljes megsemmisítésének utolsó szakaszát jelenti – hangoztatta. Rafah nélkül nincs többé palesztin élet Gázában, nincs több palesztin identitás és nincs lehetőség az újjáépítésre, tette hozzá Ngcukaitobi.

Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd kijelentette: a palesztinok Gázában nincsenek biztonságban, folyamatos és fokozódó népirtásnak vannak kitéve.

A jövőjük forog kockán

– mondta.

Max du Plessis dél-afrikai ügyvéd azt hangoztatta, hogy a Rafah elleni izraeli támadások elrendelése egyértelműen népirtó szándékra utal. Azzal, hogy Izrael több mint egymillió palesztint kényszerített Rafahba menekülni, majd teljes körű bombázást hajtott végre a tartomány ellen, miközben elzárta a segélyektől és éhínséget idézet elő, bizonyítja ezt a szándékot, vélte az ügyvéd.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

(MTI)

The post Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt first appeared on 24.hu.

Leave a Reply