Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről
Helyi védettséget kaphat Szerb Antal utolsó otthona, hogy megóvják az átépítéstől

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely Facebook-oldalán pénteken kora délután közzétett posztjában bejelentette: rövidesen helyi védettség alá vonják Szerb Antal utolsó otthonát.

Az 1945. január 27-én, röviddel a balfi tábor bezárása előtt sérüléseibe belehalt író egykori lakhelyéről május elsején, Szerb születésének 123. évfordulóján írtunk hosszú cikket, bemutatva benne a ház építtetőjét, az első magyar operettprimadonnaként tisztelt tófalvi Küry Klárát (1870-1935), egykori belső tereit, a villa tulajdonosváltásait, a gyermekszanatóriumként való használatának éveit, illetve a ház legismertebb lakóit.

Írásunk apropóját az adta, hogy a villaépület 2,25 milliárd forintos árcímkével tűnt fel a legnagyobb ingatlanos portálon, ez pedig sokakban előhívta a félelmet:

a kerületi, fővárosi, vagy épp országos műemléki védelmet sem élvező házat jelenlegi, vagy egy következő tulajdonosa ugyanis védtelensége miatt akár le is bonthatná, hogy kortárs utódot emeljen a helyére.

Mohos Márton / 24.hu

Ezt a lehetőséget akarja most lezárni az önkormányzat, ami

egy májusi képviselő-testületi ülésen szavazhat majd a védelemről.

Őrsi Gergely rövid írásában hozzátette:

Szerb Antal örökségéért eddig is sokat tettünk, mi budaiak. Nevét utca viseli egykori otthona mellett, róla neveztük el a környékbeli könyvtárat és botlatókövet is állítottunk a háza előtt.
Egy város nem csak téglából, üvegből és betonból áll, hanem történetek sokaságából is. Ezért az épületek védettségénél az építészeti értéken túl figyelembe kell vegyük azok kultúrtörténeti jelentőségét is.
A mai nappal kezdeményezem a Hűvösvölgyi út 81. szám alatti épület helyi védelmét, hogy Buda és az egyetemes magyarság kulturális életének kiemelkedő helyszínét megőrizhessük.

A poszt teljes hosszában itt olvasható:

The post Helyi védettséget kaphat Szerb Antal utolsó otthona, hogy megóvják az átépítéstől first appeared on 24.hu.

Leave a Reply