Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyek tiltakoztak Dél-Afrika beadványa ellen, amelyet a hágai Nemzetközi Bírósághoz nyújtott be, és amelyben népirtással vádolja Izraelt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post című lapnak adott interjújában.

A miniszter ebben nonszensznek nevezte a népirtás vádját, és hangsúlyozta, hogy kiáll Izrael mellett minden „kiegyensúlyozatlan és igazságtalan” nemzetközi fellépéssel szemben, és „ezután is így fogunk tenni”. Szijjártó az izraeli lapnak úgy fogalmazott:

Sajnos, azt tapasztalom, hogy amikor a nemzetközi politikai színtéren a jelenlegi gázai konfliktus kérdését tárgyalják, valahogy elfelejtik, hogyan kezdődött.

Azt mondta: csaknem négy hónap telt el a gázai fegyveres konfliktus kezdete óta, ami „hosszú idő, de nem lehet elég hosszú ahhoz, hogy mindannyian elfelejtsük” a Hamász október 7-i vérengzését.

Magyarország számára – vélekedett a miniszter – az izraeli hadsereg Hamász elleni katonai akciója „terrorellenes művelet”, amelynek sikere nemcsak izraeli, hanem globális érdek is, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy ilyen támadásra sehol a világon ne kerülhessen sor a jövőben – mondta.

Az interjúból kiderül az is, hogy az orosz-ukrán háború és Izrael gázai háborúja esetén Szijjártó egészen mást gondol a békepártiságról. Magyarország szerinte egyik esetben sem szeretné a konfliktus mélyülését, de

  • ennek elkerülése érdekében Gázában győzni kell a Hamász fölött,
  • Ukrajnában pedig a háború azonnali leállításával lehet megvédeni az emberek életét.

The post Szijjártó: Nonszensz a népirtás vádja Izraellel szemben first appeared on 24.hu.

Leave a Reply