Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Nem fizették ki a nyugdíját egy idős angol tanárnőnek, mert nem hitte el neki a nyugdíjbiztosító, hogy nem halt meg

0

Összesen négyszer állították le egy Nagy-Britanniában élő idős tanárnő nyugdíját, mert a nyugdíjfolyósítónál nem voltak hajlandóak elhinni neki, hogy nem halt meg – írja a Guardian.

Mivel a kifizetéseket az Egyesült Királyság kormánya nevében eljáró, tanárok nyugdíjfizetéséről gondoskodó állami szervezetnél összekeverték valaki mással, ezért a 85 éves Eileen McGrath nem kapott nyugdíjat az év végén – így a karácsonyt is pénz nélkül töltötte.

„Novemberben két levelet kaptam a Teachers’ Pensions-től, amikben eufemisztikusan kérdeztek arról, hogy meghaltam-e. Azonnal felhívtam őket, hogy világossá tegyem, nagyon is élek. Ennek ellenére egy héttel később két újabb levél érkezett, amikben ugyanezt kérdezték, így visszaírtam, hogy megismételjem, még mindig nem haltam meg

– emlékezett vissza az idős tanárnő.

Már csupán négy nap volt karácsonyig, amikor McGrath legnagyobb megdöbbenésére azt tapasztalta, hogy még mindig nem utalták el neki a nyugdíját. És az adminisztratív hiba miatt az özvegyi nyugdíja kifizetését is megtagadták tőle. A helyzet végül csak január 2-án oldódott meg, amikor a hivatalos panaszai után kifizették neki mindkét juttatást.

Az idős asszony azt mondta, hogy 2020 óta már többször is felszólították, hogy igazolja, hogy még mindig életben van, és minden egyes alkalommal le is álltak egy időre az utalással. A második ilyen alkalommal egyébként éppen a fia házában lakott, ezért nem tudta időben kézhez kapni a nyugdíjfizetés felfüggesztéséről szóló leveleket, és csak akkor szembesült a dologgal, amikor nem kapta meg a pénzét.

Eileen McGrath egy olyan eljárás áldozata lett, melynek keretében rendszeresen összevetik a nyugdíjban részesülők listáját a halálozási nyilvántartásokkal, hogy megakadályozzák a jogosulatlan kifizetéseket. A tanárok nyugdíját felügyelő oktatási minisztérium szerint a halálozási nyilvántartás bejegyzései akkor is megfeleltethetők a rendszer tagjainak, ha a személyes adatok különböznek.

A minisztérium azt is közölte a Guardiannel, hogy ha egy lehetséges egyezést találnak a két listán szereplő nevek között, akkor akár 12 havonta is megkérhetik a gyanús személyeket arra, hogy igazolják, hogy még életben vannak.

Az érintetteknek küldött levelekben az áll, hogy a frissítéseket egy új folyamat keretében adminisztrálja az ezzel foglalkozó hivatal, akikkel nekik kell felvenniük a kapcsolatot. A levelek azonban nem említik a határidőt vagy azt a tényt, hogy a kifizetések megszűnnek, ha 28 napon belül nem válaszolnak. A hivatal szóvivője szerint ez azért van, mert nem akarják fölöslegesen felzaklatni azokat, akiknek ilyen leveleket küldenek.

Miután panaszt tettem, a nyugdíjam visszaállították, de nem kértek bocsánatot. Az Általános Nyilvántartási Hivatal az elhunytak teljes nevét és születési évét is feltünteti. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy az én nevemmel és születési dátumommal rendelkező többi nyugdíjas tanár évről évre meghaljon

– mondta, majd azt is hozzátette: a levelekből nem derült ki egyértelműen, hogy a nyugdíjasoknak akkor kellene jelentkezniük, ha a körülményeik nem változtak.

„Tényleg azt gondolják, hogy sokkal jobban megvisel, ha figyelmeztetnek, hogy elveszíthetem a nyugdíjamat, ha nem válaszolok 28 napon belül, mintha a kifizetéseket előzetes értesítés nélkül leállítják? Ez tiszta Alice Csodaországban” – adott hangot az elégedetlenségének.

„Szerencsére elég pénz van a megtakarítási számlámon ahhoz, hogy átvészeljem ezeket az eseteket, de biztos vagyok benne, hogy ez nem mindenkivel van így. Amellett, hogy kellemetlen és nyomasztó, ha rendszeresen közlik veled, hogy azt hiszik, meghaltál” – zárta gondolatait a nyugdíjától több alkalommal is megfosztott idős tanárnő, Eileen McGrath.

The post Nem fizették ki a nyugdíját egy idős angol tanárnőnek, mert nem hitte el neki a nyugdíjbiztosító, hogy nem halt meg first appeared on 24.hu.

Leave a Reply