Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi azt az utasítást, amely még nyáron módosította a tárca alá álló szervek, intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjét. A döntés a Népszava szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy már csak állami jóváhagyás után fogadhatja el egy iskola a neki szánt felajánlásokat. Főszabály szerint bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói döntenek, míg az értékesebb adományokról a Klebelsberg Központ (KK) elnöke, Hajnal Gabriella dönt.

A lap kérdésére a KK azt válaszolta, a döntés előtt a tankerületekkel együtt megvizsgálják az adományozó által megjelölt célok teljesíthetőségét, következményeit. Az adomány nem kerülhet más intézményhez. Ha az adomány célját, rendeltetését – ez tipikusan a pénzbeli adományok esetében fordul elő – az adományozó nem jelöli meg, úgy annak felhasználásáról, a kedvezményezett szerv gazdasági, pénzügyi vezetője javaslatainak figyelembevételével, az adomány elfogadására jogosult személy dönt – írták.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy amikor szülők pénzadományokat adnak iskolai alapítványoknak, de nem jelölik meg pontosan, mire fizetnek, akkor pénzük sorsáról már nem az iskolavezetés dönt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a BM az állam mindenre kiterjedő kontrollját akarja erősíteni az iskolaigazgatók döntési jogainak újabb csorbításával, a szabályok szigorításával a civil szervezetek és az állami iskolák kapcsolatát is jobban lehet majd ellenőrizni.

A szabályzat hatálya nem terjed ki a természetes személy által köznevelési vagy szociális és gyermekvédelmi intézménynek felajánlott, az egészséges életmódot vagy a szabadidő hasznos eltöltését elősegítő, legfeljebb bruttó 50 ezer forint értékű, eseményenként vagy havonta felajánlott természetbeni adományra.

The post Fokozódik a Pintér-kontroll az iskolák felett first appeared on 24.hu.

Leave a Reply