Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Belügyminisztérium: nem akarunk a plusz terheket rakni a háziorvosok nyakába

0

Csütörtök reggel a Népszava arról írt, hogy jövő márciustól a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben maguk oldották meg.

A cikk szerint a szakrendelők 1000 helyszínen évente 50-60 millió alkalommal fogadnak beteget, ebből 30-40 millióra a háziorvosok írnak a beutalót. A többire vagy maga a szakrendelő hívja vissza kontrollra a betegeket vagy maga a páciens érkezik beutaló nélkül. A Népszava cikk egy BM tervezeten alapult.

Úgy tűnik, a Belügyminisztérium nem tervez ilyen módosítást. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos eljuttatta a Belügyminisztériumnak (BM) észrevételeit a háziorvosok nem beutalóköteles időpontfoglalásával kapcsolatban, amelyet a tárca elfogadott erről. „A rendelettervezet társadalmi egyeztetésének célja épp az, hogy akár az érintettek is elküldjék véleményüket” – fogalmazott a Rétvári.

A politikus szerint

a BM nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy lehetőség.

A páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot – hangsúlyozta. Ugyanakkor a háziorvosoknak biztosítják annak lehetőségét, hogy a beteg állapotára tekintettel tudjanak közvetlenül időpontot foglalni a szakrendelőbe – szögezte le az államtitkár.

„Hosszú távú cél, hogy a lakosság számára is majd kinyíljon az időpontfoglalás lehetősége a szakrendelőkbe” – olvasható a politikus közleményében.

The post Belügyminisztérium: nem akarunk a plusz terheket rakni a háziorvosok nyakába first appeared on 24.hu.

Leave a Reply