Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Illegálisan működő, Kínához köthető biolaboratóriumot találtak Kaliforniában – írja a Washington Examiner. A létesítményt tavaly decemberben észlelték, a vizsgálat viszont csak a közelmúltban zárult le.

A labort Reedley-ben fedezték fel, a helyszín engedélyek nélkül működött. A létesítményben közel ezer olyan bioszerkesztett egeret tartottak, amely fogékony volt a Covid-19 elkapására és terjesztésére.

A laborban legalább 20, potenciálisan fertőzőt kórokozót is azonosítottak.

A létesítményt azt követően fedezték fel, hogy egy ellenőr felfigyelt egy gyanús kerti slagra. A nyomozás és a helyszín megtisztítása 76 napon át, 14 ügynökség bevonásával zajlott, és júliusban zárult le. Mint kiderült, a laboratórium és a minták a Universal Meditech nevű céghez tartoztak, amelyet egyik hitelezője, a Prestige Biotech vásárolt fel.

A hatóságok egyik vállalathoz sem tudtak működő, kaliforniai címet kötni. A Prestige Biotech egy kínai orvosi cég, amely Nevadában van bejegyezve.

Márciusban az Universal Meditech kérelmezte, hogy a kaliforniai Fresnóban raktár- és irodahelyiséget alakíthasson ki. A cég korábban is működött a városban, az előző helyszínen azonban tűz ütött ki. A kérelemben megjelölt cím a Fresno Yosemite Nemzetközi Repülőtér, illetve a helyi légi nemzeti gárda bázisa mellett található.

Az elmúlt időszakban komoly aggodalmak fogalmazódtak meg Kína gyanús külföldi tevékenységével kapcsolatban. Elég az Amerikában lelőtt kínai kémléggömbre gondolni, vagy arra, hogy az ázsiai országban gyártott telefonok mennyi érzékeny adatot gyűjthetnek.

The post Kínához köthető illegális biolabort találtak Amerikában first appeared on 24.hu.

Leave a Reply