Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Egy hónapig tartó, felkavaró bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal teli tárgyalás után az idahói esküdtszék bűnösnek találta az „ítéletnap-anyukát”, Lori Vallow Daybellt két kiskorú gyermeke meggyilkolásában. Abban is bűnösnek találták, hogy ötödik férjével, Chad Daybell-lel összeesküdött a gyerekek és korábbi házastársaik, Charles Vallow és Tammy Daybell megölésére. A bűnlajstromán az is szerepelt, hogy a gyerekek halála után, amikor a hatóságok eltűntként tartották őket számon, még hónapokig felvette az utánuk járó juttatásokat.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a két kiskorút, a 16 éves lányt, Tylee Ryant és a 7 éves autista fiút, Joshua Jaxon Vallow-t, azaz JJ-t – aki Charles testvérének unokája volt, és örökbe fogadták – még 2019 őszén kezdték eltűntként keresni a hatóságok, majd 2020. június 9-én Daybell Idaho állambeli Rexburgban található háza kertjéből ásták ki a holttestüket.

Az esküdtek május 12-én hozták meg a döntést, miután két napig hallgatták az ügyészség által beidézett tanúkat; a 49 éves Vallow nem kívánt vallomást tenni, a védői pedig egyetlen tanút sem idéztek be, csupán azzal védték ügyfelüket, hogy magát messiásnak képzelő és ehhez mérten manipulatív ötödik férje befolyása alá került, nem önszántából követte el a rémtetteket.

Az ügyészek a tárgyaláson azzal érveltek, hogy a házaspár tagjai istenszerű figuráknak képzelték magukat – a földre visszatérő Jézus 144 ezer harcosból álló serege két főpapjának, akiknek az volt a feladatuk, hogy megszabadítsák a világot a „zombi” szellemektől, köztük Vallow gyermekeitől.

Natalie Behring / Getty Images Chad Daybell háza az idahói Rexburgban.

A Jézus második eljövetelét szó szerint értő, általuk 2020. július 22-ére várt (de azóta sem beteljesült) világvégére készülő Vallowt azzal is megvádolták, hogy segített megtervezni, hogyan tegyék el láb alól Daybell feleségét, Tammyt. A vád szerint az 54 éves Daybell-lel 30 éven át házasságban élő, tanainak népszerűsítésére saját könyvkiadót alapító Tammy meggyilkolását azért tartotta fontosnak a Netflix Anyánk bűnei című minisorozatában is bemutatott nő és magát prófétának képzelő társa, mert úgy érezték, hogy a kapcsolatuk útjában állt. Az esküdtszék megalapozottnak látta az ügyészek érvelését, ezért Vallowt ebben a gyilkosságban is bűnrészesnek ítélték.

A vádlott pénzt, hatalmat és szexet használt arra, hogy elérje, amit akar, bármiről volt is szó. (…) Pénz, hatalom és szex – erről szól ez az ügy

– mondta Lindsey Blake, Fremont megye ügyésze az esküdtszéknek a nyitóbeszédben még áprilisban.

De legalább annyira Vallow és Daybell szélsőséges vallási nézeteiről szólt: arról, hogy Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza radikális leágazásaként működő csoport tagjaként tevékenykedtek.

A mormon hitben élő házaspár férfi tagja, Daybell egyenesen a vallás alapítójához, az Úrral állítása szerint angyalokon keresztül kommunikáló Joseph Smith-hez hasonló volumenű prófétának képzelte magát, és egy olyan rendszerük is volt, ami alapján aszerint osztályozták az embereket, hogy mennyire „fényes” vagy „sötét” a lelkük. Amikor pedig a gonoszt nem tudták „kiűzni” valakiből, akkor gyakran tervezgették, hogy lehetne ezeknek a sötét lelkeknek a testét elpusztítani – festette le az ügyet a vádhatóság képviselője.

Fremont megyei seriffhivatal és Ada megyei seriffhivatal / AFP Chad Daybell és Lori Vallow

Blake emellett azt is hangsúlyozta: ugyan lehet, hogy Vallow nem maga ölte meg az áldozatokat és semmisítette meg a testüket, de ez nem jelenti azt, hogy nem követte el ezeket a bűnöket.

A New York magazin The Cut nevű portálja a tanúvallomások részletes bemutatásával rekonstruálta a közvetlen hozzátartozóikkal leszámoló, majd szinte azonnal a legnagyobb titokban Hawaii-ra utazó és ott egybekelő Lori Vallow Daybell és Chad Daybell rémtetteit.

„Mennem kell, mama, viszlát!”

A tárgyaláson először egy unokáját és testvérét gyászoló nagymama, Charles Vallow nővére foglalta el a tanúk padját. Kay Woodcock – aki elindította az ügy feltárását, azzal, hogy JJ-ért aggódva értesítette a hatóságokat 2019 szeptemberében – azt mondta, hogy korábbi sógornője, Chad Daybell felbukkanása után mintaanyából egy csapásra a gyermekeit elhanyagoló szülővé vált.

Charles halálát követően a gyerekekkel Idahóba költöző „ítéletnap-anya” igyekezett rövidre zárni a kapcsolatot az unokája iránt érdeklődő nagymamával. Woodcock ekkoriban már kizárólag rövid Facetime-beszélgetések alkalmával láthatta JJ-t.

Csak annyit mondott: »Szia mama, szia papa! Mennem kell, mama. Mennem kell, papa. Sziasztok!«

– emlékezett vissza unokája utolsó hozzá intézett szavaira, utolsó, mindössze 45 másodpercig tartó videóhívásuk lezárására a nagymama. Majd arról beszélt, hogy a 2019 augusztusában bonyolított beszélgetést követő időszakban többször is próbálta felvenni a kapcsolatot JJ-jel Lorin keresztül, de a nő nem reagált az üzeneteire.

Natalie Behring / Getty Images Egyerekjátékok és egy pick-up Chad Daybell kertjében.

A JJ-jel utoljára találkozó barátok

Lori korábbi legjobb barátját, a hozzá hasonlóan spirituális podcastokat gyártó Melanie Gibbet is a tanúk padjára idézték, mivel ő volt az utolsó ember, aki az eltűnése előtt látta JJ-t. Gibb még 2018-ban ismerkedett meg Vallowval a templomban, és szinte azonnal közeli barátok lettek – így Lori a legmélyebb titkaiba is beavatta.

Például abba a téveszméjébe is, hogy Chaddel már az előző életeik során is boldog házaspárt alkottak, és abba is, hogy pár héttel a mostani megismerkedésük után egy titkos ceremónia keretében Jézus Krisztus és a Mormonok könyvét Joseph Smith-nek lediktáló Moróni angyal együttes erővel „áldotta meg” őket és a kapcsolatukat.

2019 szeptemberében Gibb és férje, David Warwick látogatóba mentek Vallowékhoz Rexburgba, mivel egy epizódot szerettek volna rögzíteni podcastjukhoz. És ha már ott voltak, kérdezősködtek a pár gyerekeiről is.

  • Amikor Tylee felől érdeklődtek, Lori azt mondta, hogy a 16 éves lány beiratkozott egy egyetemre és elköltözött – miközben a valóságban sosem iratkozott be a szóban forgó egyetemre.
  • Amikor JJ felől érdeklődtek, akkor pedig arról kezdett beszélni Lori, hogy egyre problémásabb a kisfiú, az utóbbi időben rendszeresen őrjöng a konyhában, és a hűtőre és a konyhapultra felmászva azt üvöltözi, hogy „Imádlak, Sátán!”

Gibb és férje semmi jelét nem látták ennek. JJ-jel annyi ideig találkoztak, amíg Lori testvére (és bűntársa), Alex Cox a karjaiban felvitte a kisfiút az emeletre. Akkor azt hitték, a gyerek csak elaludt a kanapén, mivel elég későre járt, de ma már abban sem biztosak, hogy JJ ekkor még életben volt.

A házaspár aznap JJ szobájában aludt, de különös módon ott már nem találkoztak vele.

A katona, aki inkább bűnbak

Lori öccse, Alex Cox, a világvégehívő házaspár elsőszámú „katonája” még az ügy feltérképezése előtt meghalt tüdőembóliában. Ő volt az, aki lelőtte Charles Vallowt 2019 júliusában; még a földön is belelőtt párat a sógorába, hogy biztosra menjen.

És ő volt az is, akinek az eltűnése előtt utoljára látták a karjai között JJ-t. Cox felesége, Zulema Pastenes – akivel pár hónapig voltak csak házasok – azt mondta tanúvallomásában, hogy férje és ő is elhitték Vallow és Daybell tanait. Férjét egyenesen „angyalnak” nevezték, és „nagyon erős harcosnak” tartották, aki űzött már ki sötét lelkeket másokból – vagy legalábbis ezt mondták neki –, ezért Cox mindent megtett nekik.

A halála előtti éjszakán, 2019. december 11-én azonban Alex Cox már egészen máshogy látta a helyzetet. Pastenes szerint ekkor közölte a férfival a nővére, hogy Tammyt kihantolják, mert felmerült a gyanú, hogy mégsem természetes körülmények között halt meg. Felesége szerint Cox ekkor sokkot kapott, és egy darabig nem szólalt meg, de Pasternas hosszas, értetlenkedő kérdezősködése után kibökte, hogy

szerintem én vagyok a bűnbakjuk.

A gyerekek holttestének megtalálása, hajszál a szigszalagon

A tárgyaláson elhangzottak alapján Vallow a gyerekek halála után – amikor eltűnt a hatóságok elől, és Hawaii-ra utazott Daybell-lel összeházasodni – továbbra is felvette az utánuk járó társadalombiztosítási juttatásokat egészen addig, amíg le nem tartóztatták 2020 februárjában..

Amikor 2020. június 9-én helyszínelést tartottak a rexburgi birtokukon, az ügyet felderítő rendőrnyomozó, Ray Hermosillo tanúvallomása szerint Chad Daybellt is magukkal vitték. Daybell egy kocsiból nézte végig az akciót, és gyakran oda-odapillantott egy területre, ami a helyszínelőknek is feltűnt. Ezen a területen aztán ásni kezdtek, és elő is került a piros pizsamát viselő JJ szigetelőszalaggal a végtagjain és a nyakán összekötözött, szemeteszsákba csomagolt holtteste. Tylee összeégett holttestét egy tűzrakóhely mellett találták meg az udvar egy olyan részén, melyet Daybell szöveges üzenetekben kisállattemetőnek nevezett. A kamaszlány maradványai olyan állapotban voltak, hogy a nyomozó vallomásának ezen a pontján többen elsírták magukat, és még Lory Vallow Daybell is azt kérte, hadd hagyja el a tárgyalótermet egy kis időre.

Natalie Behring / Getty Images A fa, ami alatt megtalálták JJ Vallow holttestét.

A tárgyalásra beidézett orvosszakértők szerint JJ halálát fulladás okozta, Tylee halálának az okát azonban nem sikerült megállapítaniuk, mert három különböző zsákban kapták kézhez a maradványait. A boncolási eredményeket bemutató szakértő szerint Tylee testét a halála után gyújthatták fel, és kaparhatták szét a maradványait a földben. A Daybell-birtokon lefoglalt szerszámok között akadtak is olyanok, amelyeken megtalálták Tylee DNS-ét.

JJ halála kapcsán több tárgyi bizonyítékot is találtak, amik a Lori Vallow, Chad Daybell, Alex Cox trió bűnösségét bizonyítják, hiszen a holttestét rejtő szemeteszsákon azonosították Cox ujjlenyomatát, a szigetelőszalagba pedig bele volt ragadva Vallow egyik hajszála.

Felnőtt fia szerint Lori Vallow Daybell egyáltalán nem bánta meg, amit tett. Colby Ryan ennek érzékeltetésére megosztotta a bírósággal egyik telefonhívását a rács mögött ülő édesanyjával, aki jóval a letartóztatása után azt mondta neki: tudja, hogy a testvérei jó helyen vannak, és azt is tudja, hogy ők is ezt akarták.

A CNN beszámolója szerint rezzenéstelen arccal hallgatta végig, ahogy az esküdtszék közölte a döntést, hogy minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták. Az „ítéletnap-anyuka” akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat, de a bíró jelezte, hogy a pontos büntetés kiszabására akár három hónapot is várni kell.

Lori Vallow Daybell börtönben töltendő éveinek száma mellett férje és bűntársa, Chad Daybell sorsa sem dőlt még el – hiszen az ő tárgyalásának még az időpontját sem tűzték ki.

The post Pénz, hatalom és szex – erről szól a családtagjaikat kiirtó mormonok ügye? first appeared on 24.hu.

Leave a Reply