Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

A Bükk és Miskolc találkozásánál álló területen, 1982-1983-ban társadalmi munkában megszületett fogadóépület mostanra már a múlté – derült ki a tervező, Taba Benő (1954-) a Műemlékek Fóruma nevű Facebook-csoportban közzétett publikus posztjából.

A negyven évvel ezelőtt az ÉSZAKTERV irodájában alkotó Taba munkája volt az első épület, amivel a városból a Bükk irányába áramló kirándulók találkozhattak, és információkhoz juthattak, vagy épp különböző programokon vehettek részt.

Művészet, 1986/9. / Arcanum Digitális Tudománytár A kilátótorony és kiállítótér röviddel az átadása után.

Az épületegyüttes organikus jellegét a természetes anyagok — terméskő és fa — ,míg a természetre jellemző mozgalmasságot, változatosságot az anyagok tudatos formálásával kívántuk kifejezni. A keretállások változó geometriával történő egymás mögé sorolásával egyfajta sodrást, vonzást kívántunk gyakorolni a Bükk irányába tekintő látogatóra, aki e képkivágásban a hegység természetes kapuját láthatja.

– írta saját művéről az építész a Magyar Építőipar című szaklapban (1986/1-2.).

Az 1985-ben, a Szófiában megrendezett Építészeti Biennálén bronzéremmel elismert, Csete György által végvári vitézként emlegetett mű kör alaprajzú, majd tizenkétszögűvé váló toronyépületének faszerkezete 2002-ben, máig tisztázatlan körülmények közt kapott lángra, kettős fogadóépületének állapota pedig ezzel párhuzamosan indult el a lejtőn.

Arcanum Digitális Tudománytár Az 1991-es Velencei Építészeti Biennáléra készült, a magyar organikus építészetet bemutató katalógus részlete

Taba 2009-ben a megyeszékhely önkormányzatának megbízásából elkészítette a rekonstrukciós terveket, 2011-ben pedig egy fejlesztési tanulmányt adott le, amihez a város megrendelésére engedélyezési és pályázati terveket is készített, noha a projekt a kiviteli tervekig nem jutott el – olvasható az Északhírnökön, ahonnan az is kiderül, hogy az eleinte a fontossági lista élén álló projektet lassan a tartalékok közé sorolták, 2018-ban pedig eltűnt a városfejlesztési cég honlapjáról.

Magyar Építőművészet, 1988/6. / Arcanum Digitális Tudománytár

A Miskolc város Nívódíjával is elismert, a Mesteriskola VIII/a jelű ciklusában is részt vett építész művének toronyrésze

a közelmúltban végleg eltűnt, a fogadóépületek megrogyott faszerkezettel azonban egy ideig még állnak,

helyükön azonban rövidesen elkészül a Bükki Nemzeti Park felkérésére a NARMER által 2016-2018 között tervezett, 2,2 milliárdos uniós és állami forrásból megvalósuló Szeleta Park Látogatóközpont, amiről bővebb információk itt olvashatók.

The post Alig negyven év után tűnik el az organikus építészet fontos miskolci bástyája first appeared on 24.hu.

Leave a Reply